6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, genellikle kadınların korunmasına yönelik bir yasa olarak bilinse de, bu kanun kapsamında erkekler de koruma tedbiri alabilmektedir. Ancak, kamuoyunda bu konuda birçok yanlış bilgi bulunmaktadır. Ofisimiz şiddet tehlikesi olan kişilere kadın erkek fark etmeksizin uzaklaştırma kararı alınması konusunda danışmanlık vermekte ve uzaklaştırma kararı alınmasını sağlamaktadır. Ya da hakkında uzaklaştırma kararı alınan kişilere itiraz sürecinde yardımcı olmaktadır. Detaylı bilgi için öncelikle 0536 459 43 57 numaralı telefona Whatsapp üzerinden bu konuda yardım ihtiyacınız olduğuna dair mesaj atınız. Sizinle iletişime geçilecektir. İşte koruma tedbirleri hakkında bilinmesi gerekenler:
Koruma Tedbiri Nedir?
Koruma tedbiri, aile içi şiddet veya şiddet tehdidi altında bulunan bireylerin korunmasını sağlamak amacıyla mahkemeler veya kolluk kuvvetleri tarafından verilen önleyici veya destekleyici tedbir kararlarıdır. Bu tedbirler, fiziksel, psikolojik, ekonomik veya cinsel şiddete maruz kalan kişileri korumayı amaçlar.
Kimler Koruma Tedbiri Alabilir?
6284 sayılı Kanun kapsamında koruma tedbiri alabilecek kişiler şunlardır:
Bu noktada önemli olan, başvuru sahibinin şiddet veya tehdit altında olup olmadığıdır. Dolayısıyla erkekler de fiziksel, psikolojik veya ekonomik şiddete maruz kaldıklarında koruma tedbiri talep edebilirler.
Koruma Tedbiri Nasıl Alınır?
Koruma tedbiri almak isteyen kişiler şu yollarla başvuruda bulunabilir:
Polis veya Jandarmaya Başvuru: En yakın polis karakolu veya jandarma komutanlığına başvurarak koruma talep edilebilir. (Ancak bu yöntem başvuruyu alan polis ve jandarmanın uygulaması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Sürecin daha profesyonel yürütülebilmesi adına ikinci yöntemin tercih edilmesi önerilir.)
Aile Mahkemesine Başvuru: Şiddet mağduru doğrudan aile mahkemesine giderek koruma kararı talep edebilir. (Avukat aracılığıyla başvuru yapılması başvuruda eksiklik olmaması adına önemlidir.)
Mahkeme, delil aramaksızın, başvuruyu değerlendirerek ivedilikle karar verebilir. Bir diğer halk arasında yanlış bilinen husus bu noktadır. Hakkında uzaklaştırma kararı alınan kişi "kendisine iftira atıldığını", "yalanlar söylenip mahkemenin kandırıldığını" sanmakta bu şekilde uzaklaştırma kararı alındığını zannetmektedir. Oysa uzaklaştırma kararı için ilk başta delil aranmamakta "şiddet göre ihtimali" olması yeterli sayılmaktadır. Uzaklaştırmanın uzatılması gibi devam eden süreçlerde ise çeşitlik kriterler doğrultusunda hareket edilmektedir. Uzaklaştırma kararının devam ettiği süreçte kararın ihlal edilmesi durumunda ise yaptırımlar uygulanmaktadır.
Burada bir not düşmek gerekir. Hukuken detaylı olan bu konularda internetten okunan yazılarla hareket edilmemesi herkesin olayının kendine özgü olduğunun ve çıkabilecek sonuçların yaşanan olaylara ve kişilere bağlı olduğunun bilinmesi, bu yazıların yalnızca bilgilendirme amaçlı yazıldığının farkında olunması gerekmektedir. Olayının değerlendirilmesini isteyen kişiler konunun uzmanlarıyla iletişime geçerek yardım almalıdır. Ayrıca internet sitelerinde bulunan yazıların güncelliği ve doğruluğu konusunda da uzman kişilerden yardım alınması gerekmektedir. Uygulama, değişen kanunlar ve yargı kararları doğrultusunda zaman zaman farklılık gösterebilir.
Koruma Tedbirleri Nelerdir?
Mahkemeler tarafından verilen koruma tedbirleri şunları içerebilir:
Şiddet uygulayan kişinin mağdura yaklaşmasının yasaklanması,
Şiddet tehdidinde bulunan kişinin evden uzaklaştırılması,
İletişim araçlarıyla rahatsız etmenin yasaklanması,
Gerektiğinde mağdurun geçici olarak sığınma evine yerleştirilmesi,
Psikolojik ve hukuki destek sağlanması.
Koruma Tedbirine İtiraz
Koruma tedbiri kararına itiraz etmek mümkündür. Koruma kararı aleyhine olan taraf, ilgili merciye (genellikle kararı veren aile mahkemesinin bir üst mahkemesine örn. 1 aile verdiyse 2 aileye) başvurarak itiraz dilekçesi sunabilir. Mahkeme, itirazı değerlendirerek gerekli görmesi halinde kararı kaldırabilir veya değiştirebilir. İtiraz süreci genellikle hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Bu nedenle haksız bir tedbir kararına maruz kaldığını düşünen bireylerin hukuki destek alarak süreci takip etmeleri önemlidir.
Sonuç
6284 sayılı Kanun sadece kadınları değil, şiddete maruz kalan tüm bireyleri korumaya yöneliktir. Erkekler de şiddet mağduru olduklarında mahkemeye başvurarak koruma tedbiri talep edebilirler. Önemli olan, şiddetin her türlüsüne karşı bilinçli olmak ve haklarımızı bilmektir.
Eğer koruma tedbiri almak istiyorsanız veya bir yakınız şiddet mağduru ise, en yakın kolluk kuvvetlerine veya bir avukata başvurarak destek alabilirsiniz.
DİKKAT!
Web sitesindeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Bersu KILIÇ KOPAN'a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitedeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.